Utama arrow Informasi arrow Soalan Lazim @ FAQ

Find and Like Us On Facebook ;) See Latest Product, Design & Promotion

Soalan Lazim @ F.A.Q.

1. Di manakah lokasi Jentayu Design?

 

Jentayu Design HQ

No. 1C (3rd Floor, with Lift),

3B Curve Business Park, 

Jalan Medan Pusat 2D, Seksyen 9,

Persiaran Bangi, 43650

Bandar Baru Bangi, Selangor

Tel : +6012-3065500 / +603-89222223 

 

Sila rujuk peta lokasi di sebelah kanan laman web (boleh download).

Anda juga boleh merujuk laman Google Maps untuk mendapatkan maklumat lokasi dengan lebih terperinci:

Klik direct link berikut: http://maps.google.com/jentayu-design

 

 

Jentayu Sabah 

Lot LGF 78, Lower Ground (LG), Blok C,

Kompleks Karamunsing

(Sila guna Escalator Berdekatan Watson) 

88300 Kota Kinabalu,

Sabah, Malaysia

+6013-8702911

+6088-251300 

Klik direct link berikut http://maps.google.com/jentayu-sabah

 

2. Bagaimana cara untuk melihat sample kad atau mengunjungi kedai?
Pelanggan boleh mengunjungi kedai kami,

Untuk cawangan Bandar Baru Bangi, Selangor, dibuka pada hari Selasa hingga Sabtu, 10.00pagi hingga 6.00petang; Ahad 10.00pagi hingga 2.00petang. Ditutup pada hari Isnin dan Cuti Umum.

Untuk cawangan Kota Kinabalu, Sabah, dibuka pada hari Isnin hingga Jumaat, 10.00pagi hingga 5.00petang, dan Sabtu & Ahad dari 9.00pagi hingga 6.00petang. 

Sila buat temujanji awal sekiranya berminat untuk mengunjungi kedai selepas waktu pejabat/operasi (bergantung pada kelapangan pada masa dan hari tersebut). Sila hubungi kami untuk keterangan lanjut ;)

 

3. Bagaimana untuk menghubungi Jentayu Design?

HQ Bandar Baru Bangi:

Email: mail(at)thekadkahwin.com [tukar (at) dengan @]
Tel/ sms : +6012 - 306 5500

Fax : +603 - 8922 2223

Branch Kota Kinabalu, Sabah:

Email: jentayu.sabah(at)gmail.com [tukar (at) dengan @]

Tel : +6013-8702911 / +6088-251300

 

4. Bolehkah saya membuat tempahan kurang dari kuantiti minima yang ditetapkan?
Bergantung pada jenis kad. Sila isi borang sebutharga untuk mendapatkan harga kad tersebut. Walaubagaimanapun, sesetengah kad tertakluk kepada kuantiti minimum tertentu. Sila hubungi atau email kepada kami untuk keterangan lanjut.

 

5. Berapa lamakah proses untuk kad siap ?
Biasanya kad dapat disiapkan dalam tempoh 2 hingga 4 minggu dari mula membuat tempahan. Selewat-lewatnya tempahan perlu dibuat 2 bulan sebelum tarikh majlis untuk mengelakkan lewat diterima untuk diedar.

Untuk kad Jentayu Hardcover, kad akan disiapkan dalam tempoh 5 ke 7 minggu dari mula membuat tempahan. Kad tersebut perlu ditempah 3 bulan sebelum tarikh perkahwinan.

 

6. Adakah Jentayu menerima tempahan segera / urgent order ?

Kami masih mengambil tempahan segera (urgent order) sekiranya ada, tetapi bergantung kepada kelapangan dan jumlah tempahan pada masa tersebut. Biasanya kad dapat disiapkan dalam tempoh 1 ke 2 minggu dari tempahan dibuat, dan terhad kepada kad tertentu sahaja.  sila hubungi +6012-3065500 untuk keterangan lanjut ;)

 

7. Adakah harga kad di dalam laman web termasuk kos printing?
Ya, semua harga adalah termasuk kos printing, KECUALI Siri Kad Hardcover. Cuma tambahan caj artwork RM30 (1 peta) atau RM50 (2 peta) untuk setiap tempahan. 

 

8. Adakah setiap kad disertakan sampul?
Ya. Semua tempahan kad disertakan sampul putih percuma KECUALI Siri Kad Hardcover.

 

9. Bolehkah saya membuat tempahan semasa mengunjungi anda?
Pelanggan dinasihatkan untuk membuat tempahan secara online. Tempahan semasa di kedai juga boleh dibuat secara online dengan menggunakan komputer dan internet yang disediakan. Tempahan secara manual boleh juga dilakukan, tetapi tidak digalakkan untuk mengelakkan kesilapan maklumat yang dimasukkan di dalam kad (tulisan yang susah dibaca atau kesilapan ketika memasukkan maklumat). Lakaran peta boleh diemail, fax atau diberi semasa mengunjungi kami.

 

10. Adakah rekabentuk kad terhad kepada bentuk sedia ada atau boleh diubah?
Kami sedaya upaya akan mengubah rekabentuk kad, seperti ayat jemputan, font, susunan dan warna mengikut kehendak pelanggan. Pelanggan turut boleh memaklumkan rekabentuk yang diinginkan dan kami akan memberi nasihat yang terbaik untuk menghasilkan kad jemputan idaman anda ;)

 

11. Adakah saya boleh membuat kad dengan rekabentuk sendiri?
Bergantung pada rekabentuk dan cara cetakan kad tersebut. Kami perlu melihat terlebih dahulu sampel atau gambar kad tersebut untuk memberi maklum balas dan sebutharga. Sila hubungi kami untuk keterangan lanjut.

 

12. Adakah sebarang caj untuk kad promosi 'Free Delivery' West Malaysia ?
Untuk kad promosi penghantaran percuma semenanjung malaysia, tiada sebarang caj penghantaran dikenakan, jumlah bayaran adalah berdasarkan kad yang ditempah sahaja, kad akan dipos melalui perkhidmatan kurier Skynet secara percuma kepada anda. Cuma berikan alamat penghantaran kepada kami di mana-mana lokasi di semenanjung malaysia, dan kami akan membuat penghantaran terus ke alamat tersebut percuma.

Berita baik, untuk mereka yang berada di Sabah & Sarawak, kami menawarkan caj penghantaran yang rendah untuk penghantaran produk dengan promosi Free Delivery Semenanjung Malaysia. Sila hubungi kami untuk keterangan lanjut ;)

 

13. Berapakah caj pos/ kurier sekiranya kad yang ditempah dihantar terus apabila siap ?
Kad/ produk dicaj berdasarkan caj yang dikenakan oleh pihak pos/ kurier. Anda boleh memilih sama ada hendak menggunakan pos biasa, pos laju atau perkhidmatan pos lain seperti skynet. Kami boleh memberi anggaran caj penghantaran sekiranya anda memohon sebutharga dengan memilih jenis kad dan kuantiti yang ingin ditempah.

 

14. Adakah tempahan di Cawangan Kota Kinabalu, Sabah tertakluk dengan caj penghantaran ?
Ya, tempahan di Cawangan Sabah akan dicetak di HQ Kajang, Selangor. Walau bagaimanapun, pelanggan akan diberi pilihan untuk memilih jenis penghantaran, sama ada pos biasa, pos laju atau perkhidmatan kurier yang lain seperti skynet. Untuk kad dengan promosi Free Delivery West Malaysia (Semenanjung Malaysia), caj penghantaran ke Sabah adalah lebih murah dan cepat berbanding poslaju. Sila hubungi kami untuk maklumat lanjut ;)

 

15. Saya berada di Singapura/ Brunei atau luar dari Malaysia, bagaimana dengan harga kad, kos penghantaran dan pembayaran?
Harga kad/ produk tetap sama seperti di laman web, kami tidak mengenakan caj tambahan. Sekiranya anda berada di Singapura, anda boleh memilih untuk menerima kad tersebut di Johor Bahru atau mana-mana alamat yang berdekatan (sila beri alamat kepada kami), kami akan pos/ kurier terus ke sana. Sekiranya ada kad promosi 'Free Delivery' West Malaysia, kami boleh pos secara percuma ke alamat yang diberi sama ada Johor Bahru atau yang berdekatan (atau kami juga boleh menggunakan alamat Pejabat Kurier Skynet di Johor Bahru). Kami akan memberikan anggaran kos penghantaran ke lokasi anda sekiranya anda membuat pertanyaan sebutharga. Bayaran boleh dibuat melalui Maybank, CIMB Bank atau RHB Bank melalui bank transfer atau cash deposit sekiranya terdapat bank tersebut di negara anda. Sekiranya tiada, anda boleh buat pembayaran melalui kad kredit / paypal (dengan transaksi dalam Ringgit Malaysia). Kami akan memberikan link untuk anda membuat pembayaran. Bayaran melalui bank lain di negara anda adalah tidak digalakkan, kerana berdasarkan maklum balas dari pelanggan terdahulu, terdapat caj 30 - 40 dollar untuk setiap transaksi yang dibuat.

 

16. Bilakah tempahan perlu dibuat dan mengapa perlu menempah lebih awal ?
Tempahan perlu dibuat sekurang-kurang 2 bulan sebelum tarikh majlis, yang terbaik adalah 2 1/2 bulan sebelum tarikh majlis, untuk mengelakkan urusan yang tergesa-gesa. Kad juga biasanya akan mula diedar sebulan sebelum tarikh perkahwinan. Pastikan anda mengambil kira proses penghantaran ke destinasi anda sekiranya terlibat.

Untuk kad yang melibatkan Kad Jawapan/ RSVP, tempahan perlu dibuat lebih awal, sekurang-kurangnya tambahan 2 minggu lebih awal dari proses tempahan biasa, iaitu 2 1/2 bulan sebelum tarikh majlis, yang terbaik 3 bulan sebelum tarikh majlis, kerana tetamu yang dijemput perlu memberi jawapan 2 minggu sebelum tarikh majlis, untuk pengesahan bilangan tetamu dengan pihak Hotel, Dewan atau Katering.

Untuk kad Jentayu Hardcover, tempahan perlu di buat 3 bulan sebelum tarikh majlis, yang terbaik 3 1/2 bulan sebelum tarikh majlis, kerana kad ini memerlukan masa tambahan untuk menampal kad hardcover, dan juga biasanya turut melibatkan Kad Jawapan/ RSVP.

 

16. Bolehkah saya meletak gambar di dalam kad? Ada sebarang caj dikenakan? Gambar yang bagaimana saya perlu hantar?

Anda boleh meletak gambar di dalam kad, tiada sebarang caj dikenakan. Gambar perlu diberi dalam bentuk digital, sama ada email atau hantar softcopy kepada kami. Pastikan memberi gambar dengan resolusi 300dpi (dot per inch), saiz 1 mb (megabait) ke atas, tidak gelap, bila zoom 100% jelas dan tidak diambil di lokasi dengan lampu kuning. Ini bagi memastikan kualiti gambar adalah terbaik semasa dicetak. Anda boleh juga memberi gambar hardcopy sedia ada untuk di scan di tempat kami. Boleh juga memberi gambar pasangan yang berasingan.

 

17. Boleh terangkan perbezaan jenis kertas yang digunakan untuk membuat kad ?

a) Simili 140gsm = 2 kali tebal kertas A4 biasa (yang biasanya 70 ke 80gsm), tidak licin, masih lembut, tidak sekeras kad standard tetapi masih sesuai untuk dibuat kad.

b) Artcard 230gsm atau 260gsm =  ketebalan kad standard, kertas licin dan sedikit berkilat.

c) Imported Metallic Paper 250gsm = ketebalan kad standard, kertas metallic berkilauan.

d) Ivory 260gsm = ketebalan kad standard, kertas tidak licin.

 

18. Apakah maksud untuk kad super eco 'No Fold'?

Itu bermaksud kad tersebut dicetak tanpa proses creasing line/ guide untuk lipatan. Kad dengan kertas simili 140gsm mudah untuk dilipat sendiri walaupun tiada line/ guide tersebut. Tujuannya untuk mengurangkan kos, sepatutnya ada caj RM50 utk cetakan 1000 keping dan ke bawah.

 

19. Apakah perbezaan di antara laminate/varnish matte atau gloss?

1. Gloss Laminate/ Varnish : Berkilat, warna lebih vibrant. Untuk jenis kad yang ada laminate gloss di bahagian ayat jemputan, anda perlu menggunakan pen marker atau CD marker untuk menulis  pada bahagian nama jemputan tersebut (walaubagaimanapun ada juga sesetengah pen ballpoint biasa boleh digunakan, anda perlu cuba dahulu). Telah terdapat di pasaran cd marker dengan mata halus beserta pemadam, jadi anda tak perlu risau lagi jika tersalah tulis nama jemputan di kad ;)

2. Matte Laminate/ Varnish : Tidak berkilat, warna gelap sedikit 5%, tampak klasik, boleh menggunakan pen biasa/ ball point untuk menulis pada bahagian nama jemputan.

 

20. Peta yang bagaimana saya perlu hantar?

Anda boleh menghantar peta dengan lakaran tangan atau peta dari kad kahwin pada lokasi yang sama. Atau boleh juga menghantar peta dengan lokasi yang berhampiran dengan lokasi majlis anda, cuma buat lakaran tambahan. Sekiranya ada masa, boleh juga lakar/ lukis peta dengan menggunakan software komputer. Peta yang dilakar tidak perlu diletakkan logo bangunan/ landmark, hanya perlu meletakkan nama bangunan atau landmark tersebut, ini adalah kerana semua peta akan dilukis semula oleh pihak Jentayu Design untuk dimuatkan dalam ruang yang bersesuaian di dalam kad. Pastikan peta tersebut mempunyai tanda penunjuk arah ke lokasi majlis. Peta dari Google Maps adalah tidak digalakkan kerana terlalu kompleks, mengikut skala dan tiada sebarang landmark. Peta boleh di upload pada borang yang diisi di web atau email pada kami. boleh juga fax ke 03-873 666 82. Untuk peta yang dihantar melalui email, boleh scan atau snap/ ambil gambar melalui kamera digital.

 

 

 
< Prev   Seterusnya >

Who's Online

We Like JD ;)

Kunjungi Kedai Kami

Download Peta Lokasi
google-maps_copy.jpg

Payment

payment2.jpg

Perlukan Bantuan?

hubungi thekadkahwin.com
 

Iklan Berbayar

 ;TheKadKahwin.com
 aman_palestin.jpg
 viva_palestina.jpg
boycott-israel.jpg  
datakl.jpg 
dCawanCake-yummy 
kek-kahwin-kajang.jpg
sripengantin.com
 bungalow-lot-kangar-town
chomel_cupcakes.jpg
 
maskahwin yg hilang
kursuskahwin.my
 http://mycutechoc-mycutechoc.blogspot.com/
 
young-bakers.jpg
digitalsyndicate
myphotographer